Stairon on toteuttanut tämän ja viime vuoden aikana kaksi kummiluokkaa paikallisille oppilaitoksille. Viihtyisät ja modernit Stairon-luokat on otettu ilolla vastaan sekä Peltolassa että Rasekolla. Viimeisimmällä opetusteknologialla varustetut luokkatilat tekevät opiskelusta miellyttävää ja viestivät opiskelijoille ennen kaikkea arvostusta.


Ammatillista koulutusta tarjoava Raseko sai Stairon-luokan kesän korvilla. Rasekolla ei ollut aikaisempaa kokemusta luokkahuoneyhteistyöstä.
– Olemme toki tehneet Staironin kanssa yhteistyötä jo pidemmän aikaa, mutta neuvottelut luokkahuoneyhteistyöstä aloitimme vasta viime syksynä, Rasekon koulutusjohtaja Terhi Alatalo kertoo.

Rasekon intressinä oli erityisesti kalusteiden uusiminen.
– Meille oli iloinen yllätys, että Stairon halusikin uusia koko tilan lattiaa ja valaistusta myöten ja tarjota vielä älynäytöt, Alatalo sanoo tyytyväisenä.

Rasekon koulutusjohtaja Terhi Alatalo on tyytyväinen yhteistyöhön Staironin kanssa.

Varsinkin opettajat ovat kiitelleet uutta tilaa.
– Onhan se varmasti tällä hetkellä koko rakennuksen hienoimpia luokkia, Alatalo kehuu.

– Erilliset näytöt mahdollistavat useamman asian yhtäaikaisen esittämisen, mistä olemme saaneet kiitosta. Luokkaan rakennettu minikeittiö ja mukavat lisätuolit tuovat tilaan rentoutta ja monikäyttöisyyttä.


Moderni luokka päivittää myös alaan liittyviä mielikuvia

Alatalo kiittelee lopputulosta onnistuneeksi ja kertoo, että Stairon-luokka on jo herättänyt kiinnostusta muillakin opetusaloilla.
– Luokkatiloja uusitaan kyllä tasaiseen tahtiin, mutta tiloja on kymmeniä, ja koulun oma budjetti riittää uusimaan tämäntasoisesti noin 2-3 luokkaa kerrallaan. Opettajat toivovat, että tekisimme kummiluokkatyyppisiä uudistuksia enemmänkin.

Staironin toimitusjohtaja Timo Kylä-Nikkilä (selin) tutustui Rasekon uuteen Stairon-luokkaan koulutusjohtaja Terhi Alatalon ja kehittämispäällikkö Marko Suomisen johdolla.

Viihtyisällä, viimeisen päälle siistillä tilalla on ennen kaikkea iso merkitys opiskelijoille, Alatalo uskoo.
– Kone- ja tuotantotekniikan alaan liittyy paljon vanhentuneita mielikuvia. Hienot tilat viestivät opiskelijoille, että heidän osaamistaan arvostetaan, ja he ovat haluttuja työntekijöitä yrityksissä.

Kasarilta 2020-luvulle

Turun ammatti-instituutin Peltolan koulutalo sai Stairon-luokan viime vuoden lopulla. Muutos vanhaan oli koulutuspäällikkö Mikko Haunisen mukaan huima.
– Kyseessä oli aika lailla autenttisessa vuoden 85 asussaan ollut vanha teorialuokka alkuperäisine tekun kalusteineen ja verhoineen, hän kuvailee.

Peltolan oma tavoite oli kalusteiden, eli käytännössä pöytien ja tuolien päivitys uudempiin, mutta Staironin käsissä luokka koki kokonaisvaltaisen muutoksen. Päivitykseen meni “ihan kaikki”.

Peltolan koulutalon Stairon-luokka toteutettiin osin oppilastyönä.


– Lattia, seinät, katto, valaistus… Alkuperäisestä jäi patterit ja tiiliseinät, Hauninen luettelee.
– Erityisen hyvää on, että koko luokka uusittiin kerralla opetusteknologiaa myöten, hän sanoo.


Opiskelijat mukana toteutuksessa

Osa muutoksesta – maalaukset, pintatyöt ja esimerkiksi kalusteiden kokoonpanot – toteutettiin opiskelijatyönä, mutta muutoin muutoksesta vastasi ulkopuolinen kumppani. Viimeinen silaus saadaan tänä syksynä, kun tilaan asennetaan ilmalämpöpumppu.

Moderni ilme uusine kalusteineen ja digitaalisine liitutauluineen on saanut henkilökunnalta kiitosta. Erityisen tyytyväinen Hauninen on siihen, miten siistissä kunnossa luokka on pysynyt.
– Hienot tilat viestivät opiskelijoille, että heitä arvostetaan. Vastaavasti opiskelijat arvostavat ja kunnioittavat tilaa ihan eri tavalla.

Peltolassa on tehty monipuolista yritysyhteistyötä eri tahojen kanssa jo pitkään. Hauninen kiittelee Staironia joustavaksi kumppaniksi.
– Meillä on yhteinen intressi tuottaa tälle alueelle alan työntekijöitä. Me tarjoamme opinnot ja he harjoittelumahdollisuuksia ja työtä.

Koulutuspäällikkö Mikko Hauninen.

– Olemme oppineet paljon hyviä asioita yritysten kanssa työskentelystä. Haluamme ehdottomasti jatkaa yhteistyötä tulevaisuudessakin, Hauninen sanoo.