Staironmanit

Levyseppähitsarista työnjohtajaksi

Vajaa kolmikymppinen Henri Siimes on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut staironlainen. Työskenneltyään kuusi vuotta levyseppähitsaajana Siimes innostui jatkamaan opintoja. Nyt, kolmen konetekniikan opintovuoden jälkeen, hän on palannut Staironille työnjohtajan rooliin.

Henri Siimes aloitti Staironilla ensin kesätöissä ja sen jälkeen vakiduunissa levyseppähitsaajana.
Ensimmäiset kuusi vuotta sujuivatkin mukavasti töitä tehden. Siimes arvelee tehneensä vuosien aikana lähes kaikkea mahdollista: osavalmistusta, paperikuivattamia ja kokoonpanovaiheessa työskentelyä.
– Täällä on ollut hyvä olla levyseppähitsarina, hän kehuu.

Mukavan lisäsuolan arkeen toivat keikkatyöt, joita on ollut sekä kotimaassa että ulkomailla.
– Vuoden 2020 ympäristödirektiivi edellytti, että isoihin luksusristeilijöihin tarvitsi asentaa savukaasupesurit. Kyseessä oli uusi, paljon tietämystä ja osaamista vaativa asia. Tehtävään vihkiytyneitä ei maailmalla hirveästi ollut, mutta meiltä Suomesta niitä löytyi. Keikat risteilyaluksilla olivat mieleenpainuva kokemus, Siimes kertoo.

Hänen mukaansa työssä ehdottomasti parasta on hyvä ja jämpti, todella pätevä työporukka.
– On ollut etuoikeus kuulua tähän porukkaan, missä on voinut oppia muilta. Tiimityö on tosi palkitsevaa – on hyvää keskustelua, ongelmanratkaisua ja saa itse toteuttaa omia ajatuksiaan ja ideoitaan, hän listaa.

Takaisin koulunpenkille

Kiinnostus opintojen jatkamiseen heräsi pikku hiljaa. Siimes kertoo, ettei hänellä ollut nuorempana erityisiä haaveita työelämän suhteen. Kokemuksen ja iän kautta alkoi kuitenkin hahmottua tarkemmin omat kiinnostukset ja vahvuudet.

– Kun on jo tehnyt kaikenlaista, niin jossain vaiheessa tuli fiilis miettiä miten näitä asioita voisi tehdä paremmin ja tehokkaammin. Ja mitä kaikkia vaihtoehtoja tarjoaa uusi teknologia ja uudet kehittyneet toimenpiteet, joita voitaisiin ottaa käyttöön myös meillä. Siimes huomasi pohtivansa, voisiko hänestä olla sellaiseksi tyypiksi, joka pystyisi itse tuomaan yritykseen uusia toimintatapoja.
– Siitä syntyi halu lähteä jatkamaan opintoja, tällä kertaa ammattikorkeakoulun puolelle.

Hän kehuu Staironia, joka tuli hyvin vastaan opintosuunnitelmiaan “näin myöhäisellä iällä” pohtivaa työntekijää.
– On tosi motivoivaa, kun löytyy itselle seuraava steppi uralla. Hienoa, miten Staironilla on otettu uutiset vastaan ja reagoitu positiivisesti, hän kiittelee.

Siimeksen vapaa-aika kuluu pitkälti urheilun ja kausilajien merkeissä. Talvilajeihin kuuluvat hiihto ja jääkiekko ja kesällä hän harrastaa erityisesti juoksua.
– Hyvä peruskunto auttaa pääkoppaa ja kehoa toimimaan, hän mainitsee.

Koulutuksen kautta uuteen rooliin työnjohtajaksi

Viimeiset kolme vuotta Siimes opiskeli kokopäiväisesti ja toimi kesäisin työnjohdon tuuraajana. Korona-ajan pitkälti itsenäinen etäopiskelu sopi hänelle hyvin. Nyt hän on viittä vaille valmis konetekniikan insinööri (amk). Vakituisesti hän aloitti työnjohtajana joulukuussa 2022.

Konetekniikan insinööriopinnot ovat avanneet Siimekselle uudenlaisia näkymiä myös uuteen rooliin.
– Ehkä yllättävintä oli huomata, miten paljon projekteihin pitää perehtyä etukäteen ja tehdä suunnitelmia. Erilaisia huomioitavia asioita on paljon, ja työvaiheiden ja erityisesti vaikeiden työvaiheiden suunnittelu vie paljon aikaa. Samalla on ennakoitava mahdolliset muutokset ja viivästykset ja niiden vaikutus tuotantoon, koska muutoksia tulee aina. On oleellista huomioida, miten tuotanto pystyy joustamaan niin että kuitenkin töitä pystytään tekemään järkevästi, hän kuvailee.

– Tällä hetkellä haluaisin ymmärtää kokonaiskuvan tilaus-toimitusketjusta eli mitä kaikkea siihen tulee liittymään, ja mitä kaikkia vaiheita siihen kuuluu, mitä työkaluja tarvitaan ja miten niitä voidaan ohjailla, hän sanoo.

– Pyrkimykseni on, että koko ajan oppisi lisää ja kerryttäisi uutta kokemusta.

Miksi Staironille töihin?

Siimeksellä on selkeä vastaus siihen, mikä tekee Staironista hyvän työpaikan.
– Täällä on hyvät työolosuhteet ja pätevät työkaverit, joka portaalla. Meillä on myös oma punttisali mikä helpottaa omasta kunnosta huolehtimista, kun ei tarvitse lähteä erikseen salille.
– Oma fiilikseni on, että työ on meillä tosi vaihtelevaa. Samanlaisia päiviä ei ole ihan hirveästi, hän arvioi.

Työpäivän jälkeen on helppo tehdä salitreeni Staironin omalla salilla.
Vaikka hyvään työfiilikseen kuuluu asianmukainen huumori, Siimes kuvailee työkulttuuria huomioon ottavaksi ja toisia tukevaksi.
– Lisäksi joka rintamalla pyritään kehittymään ja kehittämään asioita ja ottamaan kantaa erilaisiin asioihin, missä on huomattu ongelmia.

Siimes kehuu myös Staironin valmentavaa johtamiskulttuuria.
– On tärkeää rakentaa kulttuuria, missä kukaan ei jää yksin, mutta annetaan kuitenkin yksilöille mahdollisuus yrittää ja tehdä joskus virheitäkin, ja uskalletaan haastaa vanhoja toimintatapoja.

Kun ideoita ei heti ammuta alas, silloin uskalletaan ehdottaa, tehdä, kokeilla ja yrittää. Toivon, että kulttuuri pysyy sellaisena jatkossakin, hän sanoo.