Lämmönhankinta-asiantuntijana Turku Energiassa toimiva Jari Lahtinen kertoo, että Artukaisten uudella lämpöpumppusavukaasupesurilla odotetaan vuositasolla 20 GWh:n energiansäästöä.
– Tämä vastaa noin 1000 omakotitalon vuotuista energiankulutusta. Tavoitteemme on ajaa savukaasupesuria maksimilla, eli 3 MW:n teholla, Lahtinen kertoo.
– Caligo valikoitui Turku Energian kumppaniksi paitsi hyvän tuotteen, myös hyvien referenssien ansiosta, Lahtinen mainitsee.
Artukaisen päälaiteinvestointi on kokoluokaltaan noin 2,5 miljoonaa euroa sekä kiinteistön rakennuskustannukset.
Investointi tukee myös yhtiön strategian mukaisia hiilineutraaliustavoitteita. Turku Energia on sitoutunut Hiilineutraali Turku 2029 -tavoitteeseen ja tekee aktiivisesti töitä sähkön- ja lämmöntuotannon hiilineutraaliuden saavuttamiseksi määräaikaan mennessä.
Kymmenisen vuotta toimineen Caligo Industrian toimitusjohtaja Oskari Salovaara kertoo, että yrityksen toimintamalliin sisältyy aina esiselvitystyö, jossa lasketaan, onko savukaasupesuriin investoiminen asiakkaalle kannattavaa.
– Artukaisessa havaittiin selkeä potentiaali jo ihan alkuvaiheessa, hän vahvistaa.
30 % vähemmän polttoainetta
Yleisellä tasolla lämpöpumppusavukaasupesurilla saatu hyöty lämmöntalteenotosta tarkoittaa jopa 30 % vähemmän polttoainetta. Kustannussäästöt ovat huomattavia, sillä Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksesta esimerkiksi puuhakkeen ja muiden metsäteollisuuden oheistuotteiden hinnat ovat nousseet.
– Siinä on aivan selkeä business case, jos joka kolmas hakerekka jää tulematta.
– 30 % vähemmän polttoainetta tarkoittaa, että saman verran vähenevät myös tuotannon hiilidioksidipäästöt, Salovaara huomauttaa.
Onnistunut aikataulutus
Teollisuutta vaivaava globaali komponenttipula on vain pahentunut viimeisen vuoden aikana.
– Esimerkiksi joidenkin sähkö- ja automaatiokomponenttien toimitusaika on venynyt jo neljästä kuukaudesta kahteen vuoteen, Salovaara kuvailee tilannetta.
Myös raaka-ainemarkkinoilla tilanne on ollut vaikea, sillä Euroopan suurimmat rakenneteräksen tuottajamaat ovat Ukraina, Valko-Venäjä ja Venäjä.
Komponenttipulan aiheuttamat mahdolliset viivästykset Artukaisten casea ajatellen selätettiin hyvällä suunnittelulla.
– Kaikki on mennyt tämän osalta hyvin. Koska ennakoimme tilannetta ja olimme Turku Energian kanssa ajoissa liikkeellä, olemme pysyneet myös suunnitellussa aikataulussa, Salovaara kertoo.
Stairon on luottokumppani
Hankkeessa korostui vahva lähiyhteistyö, sillä Turku Energia, Caligo Industria ja Stairon toimivat kaikki Turun alueella. Osapuolet arvelevat kokonaistoteutuksen olevan “noin 75 %:sti turkulainen”.
– Erikoiskuljetuksista ei tule pitkiä, sillä välimatkat valmistajan, kokoonpanon ja asennuspaikan välillä ovat linnuntietä parin kilometrin luokkaa, Salovaara luonnehtii.
Caligolla ja Staironilla on takana jo useamman vuoden yhteistyö.
– Staironin vahvuus on laaja-alainen osaaminen. Staironilta pystymme tilaamaan kokonaisuuden – sekä hitsauksen että asennuksen, Salovaara kiittelee.
Turku Energia
Turku Energia on Varsinais-Suomen johtava energiayhtiö. Yhtiön energiapalvelut kattavat sähköenergian myynnin ja sähkön jakelun sekä kaukolämmön, -jäähdytyksen ja höyryn sekä verkostourakoinnin ja kunnossapidon palvelut sähköverkoille, ulkovalaistukseen sekä liikennevaloihin.
Caligo Industria
Caligo Industria valmistaa laitteita ja järjestelmiä, joilla teollisuuden hukkalämpö otetaan hyötykäyttöön.