Skip to content

Eläkkeelle siirtyvä Kari Lintuvuori siirtää osaamista tuleville osaajille

Johda, palvele, auta. Tämä periaate on kuljettanut nyt eläkkeelle jäävän Kari Lintuvuoren työurallaan apupojasta työnjohtajaksi. Pääosin Pansiossa vietetyn 45 työvuoden aikana hän on nähnyt työ- ja yritysmaailman monet muutokset. Nyt hän siirtää senior advisorin -roolissa tieto-taitoaan tuleville osaajille.

Elokuussa 2020 työnjohtaja Kari Lintuvuori jäi eläkkeelle työpaikaltaan alumiiniosastolta Staironilta. Pansiota hän ei kuitenkaan ole jättänyt. Uudessa roolissaan senior advisorina hän auttaa uutta työnjohtoa. Pitkä ura on opettanut, että hiljainen tieto pitää siirtää seuraajalle.

– Tämä työporukka on sellainen veljeskunta, että eihän sitä halua kertaheitolla jättää. Ajan tänne työpaikalle kotoa seitsemän minuuttia. Pitää täällä aina välillä piipahtaa katsomassa, miten pärjätään, Kari Lintuvuori miettii.

Senior advisor osa Staironin strategiaa

Kari Lintuvuori toimii nyt Staironin senior advisorina. Se tarkoittaa, että hän on eläkepäivillään sitoutunut toiminnan kehittämiseen ja siirtää omaa osaamistaan nuoremmille, tuleville osaajille. Senior advisor -rooli ja sen tukeminen on osa Staironin strategiaa. Staironilla on useita pitkän työuran hankkineita osaajia, joiden tietotaito on kultaakin kalliimpaa. Tätä niin sanottua hiljaista tietoa halutaan vaalia.

Kari Lintuvuorelta ohjeita saanut projektipäällikkö Kalle Ahopelto pitää senior advisorin apua omassa työssään erittäin tärkeänä.

– On ollut helpompaa tulla mukaan remmiin, kun opastajana ja perehdyttäjänä on toiminut kokenut ja osaava henkilö. Olen saanut jokaiseen kysymykseen perusteellisen vastauksen ja vielä yleensä jonkun aihetta sivuavan tarinan pätkän vuosien varrelta.

Erityisesti projektien läpivientiin liittyvä tieto on auttanut työssä eteenpäin.

– Eniten hyötyä on ollut Karin tietämyksestä siitä, että mitä täytyy ja kannattaa huomioida tai tehdä jo hyvissä ajoin ennen projektin alkua, Kalle Ahopelto sanoo.

Työn opettama mies

Kari Lintuvuoren työuran aikana työ- ja yritysmaailma ovat muuttuneet täysin. Kuvaavaa on, että esimerkiksi 1970-luvulla armeijaan lähtöä pidettiin lopputilin ottamisena, eikä hän sen vuoksi päässyt enää takaisin telakalle töihin. Mutta tarmokkaana kaverina hän käveli pääluottamusmiehen luo ja näin aukeni työpaikka Valmet Paperikoneiden Pansion tehtaan puolella. Kun pakkaamosta työt loppuivat, Kari Lintuvuori kyseli osastoinsinööriltä uutta työtä.

– Kysyin vähän Tuntemattoman sotilaan Rokan tapaan, että tarvitaanko hyvää tekijää. Näin siirryin 6-halliin, jossa tarvittiin 13 metriä pitkien palkkien hitsaamisessa apua.

Hitsaaminen kiinnosti ja Kari Lintuvuori kävi hitsausneuvojan koulutuksen Laitilassa. Sen jälkeen hän pääsikin levyseppähitsaustöihin.

– 1970-luvun apupoika-systeemi oli toimiva. Siinä näki, millaiset työt ovat kiinnostavia ja oppi tekemään työn kautta. Pikkuhiljaa, kun taito karttui, pääsi sitten tekemään jo itse.

1990-luku toi Kari Lintuvuoren työuralle myös työkomennuksia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Työn merkeissä kierrettiin asentamassa ja korjaamassa paperikoneita ja puutavarakuivaamoja.
1990-luvulla Kari Lintuvuori myös huomasi, että verstaan työsuunnittelu oli vajavaista.

– Tuotteet olivat monimutkaisempia ja toleranssit tiukempia. Työtapoja kannatti järkevöittää työsuunnittelun kautta, hän kertoo.

Porukka tekee tuloksen

1990-luvun lopussa ja 2000-luvulla yritysfuusiot ja -kaupat muuttivat työpaikan nimen muutaman kerran. Ensin vuonna 1999 Valmetin ja Rauman fuusion myötä tuotanto ulkoistettiin ja nimi muuttui Metso Paper Turku Worksiksi. Sitten vuonna 2009 Metso myi koko tehtaan osakekannan Staironille.

– Tuossa kohtaa perustettiin tuotekohtaiset tiimit ja porukka valitsi minut vetämään tiimiä.

Myöhemmin hänet valittiin työnjohtajaksi. Työnjohtamisessa Kari Lintuvuoren mielestä juuri työporukan panos on se merkittävin.

– Porukka sen tuloksen tekee. Ja täällä työmoraali on korkea. Työnjohdon tehtävä on johtaa, palvella ja auttaa, hän miettii.

Kari Lintuvuori uskoo, että pitkä kokemus työuralla auttoi häntä työnjohdossa.

– On tärkeää ymmärtää kokonaisuus ja tietää, miten asiat toimivat käytännössä. Oman polun kulkeminen on ollut tärkeä. Työ opetti minua. Työurani aikana minulla oli toistakymmentä erilaista työnjohtajaa, joista yksi oli esimerkkinä itselleni. Halusin olla myös itse hyvä esimerkki ja jatkaa näin perinnettä, hän summaa.

Kari Lintuvuori (oik.) auttaa projektipäällikkö Kalle Ahopeltoa ratkaisemaan työnjohdollisia haasteita.

Tilaa Staironin uutiskirje!

Kerromme edistyksellisistä ratkaisuista, rohkeasta kehittämisestä sekä haasteista, joita olemme olleet voittamassa yhdessä kumppaniemme kanssa.